See raamat hoiab elus tibatillukest osa maailmast, mis on praeguseks päästmatult kadunud. Sellisest maailmast, kus põllutöid tehti hobusega, liha suitsutati saunas, seeni toodi metsast, poest osteti vaid suhkrut, soola ja tuletikke ning kus äsjalüpstud soe piim oli mitte õudus, vaid maius. Vanaema Hilda, külarahvale Viira Hilda, suutis ära toita, olenevalt aastaajast, suure hulga heinalisi, kartulivõtjaid, õunakorjajaid, enda pere sinna juurde. Tema söögid olid legendaarsed. Need olid tehtud sellest, mida talupidamine pakkus ja maitsesid nagu muinasjutt.
Küllap on eeltoodu ka põhjuseks, miks Eesti Rahva Muuseumi raamatukogu „Vanaema Hilda kokaraamatu“ koos Hilda enda retseptivihikuga oma kogusse võttis. See raamatukogu komplekteerib kirjandust esmajoones eestlaste ja teiste soomeugrilaste etnoloogiast, rahvakommetest, usundist, rahvakunstist ja kultuuriloost, valikuliselt on kirjandust ka teiste maailma rahvaste kohta.
See kokaraamat sobib kogusse hästi, sest vanaema Hilda õppis söögitegemist 1930. aastatel populaarsetel kodumajanduskursustel, kus kõige suuremat tähelepanu pöörati justnimelt toidulaua rikastamisele, et toitumisharjumuste muutmise kaudu rahva kehalist ja vaimset arengut parandada. 1930ndatest on pärit ka Hilda räsitud ja kolletanud retseptivihik, millest nüüd on saanud raamat. Sealt leiate nii soolaseid kui ka magusaid ehtsaid talutoite. Pakume siinkohal valikuks ühe koogiretsepti. Tasub katsetada nii argi- kui ka pidupäeval.
Odav kohvikook
1 muna
1 kl suhkrut
50–100 g võid
1 kl piima
maitseks apelsinivõi
sidrunikoort
1 täis tl soodat
2 spl sidrunimahla
½ tl küpsetuspulbrit
1 kl kartulijahu
1 kl jahu
marjamahla või suhkruvett
keedist või kreemi
Valmistamine
Muna vahustada suhkruga, lisada sulavõi, piim, maitseained, osas piimas leotatud sooda, sidrunimahl ning jahudega segatud teised kergitusained.
Panna õhukese kihina võitatud pannile või vormi, küpsetada 180 kraadi juures 20 minutit.
Hiljem lõigata ilusateks tükkideks, niisutada hää marjamahla või magusa suhkru veega, panna vahele keedist või kreemi, kaunistada.
Berliini pannkoogid
2 kl piima
30–40 g pärmi
1 tl täis soodat
23– muna
vähe kardemoni
3–4 spl suhkrut
150 g võid
jahu
keedist
Valmistus teada
Raamatu saad kampaaniahinnaga tellida siit, lisaks on pakkumises palju teisi koka-, kodu- ja aiaraamatuid.