Kaks lihtsalt retsepti „Vanaema Hilda kokaraamatust“

Merilin Piirsalu
28.10.2024
Vanaema Hilda kokaraamat
Vanaema Hilda kokaraamat | Foto: Merilin Piirsalu

„Minu vanaema Hilda Hünerson oli maailma kõige parem kokk“ – nõnda algab „Vanaema Hilda kokaraamat“, milles on peidus hulga maitsvaid ja lihtsaid retsepte, aga ka kimbuke lapsepõlvemälestusi elust maal vanaema juures ning sellest, millist osa mängis tol ajal toidu valmistamine.

See raamat hoiab elus tibatillukest osa maailmast, mis on praeguseks päästmatult kadunud. Sellisest maailmast, kus põllutöid tehti hobusega, liha suitsutati saunas, seeni toodi metsast, poest osteti vaid suhkrut, soola ja tuletikke ning kus äsjalüpstud soe piim oli mitte õudus, vaid maius. Vanaema Hilda, külarahvale Viira Hilda, suutis ära toita, olenevalt aastaajast, suure hulga heinalisi, kartulivõtjaid, õunakorjajaid, enda pere sinna juurde. Tema söögid olid legendaarsed. Need olid tehtud sellest, mida talupidamine pakkus ja maitsesid nagu muinasjutt.

Küllap on eeltoodu ka põhjuseks, miks Eesti Rahva Muuseumi raamatukogu „Vanaema Hilda kokaraamatu“ koos Hilda enda retseptivihikuga oma kogusse võttis. See raamatukogu komplekteerib kirjandust esmajoones eestlaste ja teiste soomeugrilaste etnoloogiast, rahvakommetest, usundist, rahvakunstist ja kultuuriloost, valikuliselt on kirjandust ka teiste maailma rahvaste kohta.

See kokaraamat sobib kogusse hästi, sest vanaema Hilda õppis söögitegemist 1930. aastatel populaarsetel kodumajanduskursustel, kus kõige suuremat tähelepanu pöörati justnimelt toidulaua rikastamisele, et toitumisharjumuste muutmise kaudu rahva kehalist ja vaimset arengut parandada. 1930ndatest on pärit ka Hilda räsitud ja kolletanud retseptivihik, millest nüüd on saanud raamat. Sealt leiate nii soolaseid kui ka magusaid ehtsaid talutoite. Pakume siinkohal valikuks ühe koogiretsepti. Tasub katsetada nii argi- kui ka pidupäeval.

Odav kohvikook

1 muna

1 kl suhkrut

50–100 g võid

1 kl piima

maitseks apelsinivõi

sidrunikoort

1 täis tl soodat

2 spl sidrunimahla

½ tl küpsetuspulbrit

1 kl kartulijahu

1 kl jahu

marjamahla või suhkruvett

keedist või kreemi

Valmistamine

Muna vahustada suhkruga, lisada sulavõi, piim, maitseained, osas piimas leotatud sooda, sidrunimahl ning jahudega segatud teised kergitusained.

Panna õhukese kihina võitatud pannile või vormi, küpsetada 180 kraadi juures 20 minutit.

Hiljem lõigata ilusateks tükkideks, niisutada hää marjamahla või magusa suhkru veega, panna vahele keedist või kreemi, kaunistada.

Berliini pannkoogid

2 kl piima

30–40 g pärmi

1 tl täis soodat

2­3– muna

vähe kardemoni

3–4 spl suhkrut

150 g võid

jahu

keedist

Valmistus teada

Raamatu saad kampaaniahinnaga tellida siit, lisaks on pakkumises palju teisi koka-, kodu- ja aiaraamatuid.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid