Klassikaline retsept uuest kastemeraamatust

Vesta Raamatud
31.10.2024
Klassikaline valge kaste
Klassikaline valge kaste | Foto: Vesta Raamatud

Hõrgutav kaste on paljude toitude puhul justkui täpp i peal. Pille Endeni uuest kokaraamatust leiad nii sooje, külmi, magusaid kui ka soolaseid kastmeid.

 

Näiteks valge põhikastme ehk bešamellkastme (béschamel). 

Valget põhikastet valmistatakse ainult kolmest koostisainest: jahust, piimast ja võist. Seda peetakse üheks põhikastmeks, mille põhjal saab valmistada mitmeid teisi kastmeid, näiteks rikkalikumaid Mornay või Nantua kastet. Valget kastet on võimalik lisandite abil varieerida ja valmistada näiteks sibula-, seene-, tomati-, sinepi-, paprika-, ürdi- või juustukastet.

Kogus järgnevas retseptis on mõeldud neljale sööjale. Valmistamisaeg on 16 minutit.

Vaja läheb:

25 g võid

25 g (2,5 sl) nisujahu

2,5 dl piima

Soola, pipart

Riivitud muskaatpähklit

OLULINE: rasva ja jahu kogus peab olema võrdne

Sulata või kastrulis madalal kuumusel. Lisa jahu ja sega kiiresti, parem kui vispliga, kuni segu on ühtlane ja ilma tükkideta. Kuumuta segades 30-60 sekundit.

Kuumuta vahepeal piim peaaegu keemiseni ja lase veidi jahtuda. Vala aeglaselt roux’le, samal ajal vispliga intensiivselt segades, et vältida tükkide tekkimist.

Aseta kastrul uuesti madalale kuumusele. Jätka pidevalt segamist, kuni kaste on valmis. Kastme konsistents on paras, kui see jääb puulusika selja külge. Lisa maitse järgi näpuotsaga soola, pipart ja riivitud muskaatpähklit.

NB! Koorese kastme valmistamiseks sega kuuma valge põhikastme hulka 0,5-0,75 dl kohvi-, vahu- või köögikoort ning kuumuta 1-2 minutit.

KASUTA

 Linnulihaga

 Kalaga

 Mac&Cheese vormis

 Köögiviljavormis või -hautises

 Kala- või kanavormis

 Lasanje, kannelloonide, mousakka valmistamiseks

NB! Kastmete raamat on meie jõulumüügil soodushinnaga – 16,90 eurot

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid