Näiteks valge põhikastme ehk bešamellkastme (béschamel).
Valget põhikastet valmistatakse ainult kolmest koostisainest: jahust, piimast ja võist. Seda peetakse üheks põhikastmeks, mille põhjal saab valmistada mitmeid teisi kastmeid, näiteks rikkalikumaid Mornay või Nantua kastet. Valget kastet on võimalik lisandite abil varieerida ja valmistada näiteks sibula-, seene-, tomati-, sinepi-, paprika-, ürdi- või juustukastet.
Kogus järgnevas retseptis on mõeldud neljale sööjale. Valmistamisaeg on 16 minutit.
Vaja läheb:
25 g võid
25 g (2,5 sl) nisujahu
2,5 dl piima
Soola, pipart
Riivitud muskaatpähklit
OLULINE: rasva ja jahu kogus peab olema võrdne
Sulata või kastrulis madalal kuumusel. Lisa jahu ja sega kiiresti, parem kui vispliga, kuni segu on ühtlane ja ilma tükkideta. Kuumuta segades 30-60 sekundit.
Kuumuta vahepeal piim peaaegu keemiseni ja lase veidi jahtuda. Vala aeglaselt roux’le, samal ajal vispliga intensiivselt segades, et vältida tükkide tekkimist.
Aseta kastrul uuesti madalale kuumusele. Jätka pidevalt segamist, kuni kaste on valmis. Kastme konsistents on paras, kui see jääb puulusika selja külge. Lisa maitse järgi näpuotsaga soola, pipart ja riivitud muskaatpähklit.
NB! Koorese kastme valmistamiseks sega kuuma valge põhikastme hulka 0,5-0,75 dl kohvi-, vahu- või köögikoort ning kuumuta 1-2 minutit.
KASUTA
Linnulihaga
Kalaga
Mac&Cheese vormis
Köögiviljavormis või -hautises
Kala- või kanavormis
Lasanje, kannelloonide, mousakka valmistamiseks
NB! Kastmete raamat on meie jõulumüügil soodushinnaga – 16,90 eurot