Kreeka pähklite ja ingveriga keeks talvisele magusalauale

Merilin Piirsalu
10.12.2021
Kreeka pähklite ja ingveriga keeks
Kreeka pähklite ja ingveriga keeks | Foto: Laura Edwards

Jõulukuu on parim aeg maitsva keeksi küpsetamiseks. Üks magus suutäis kulub ju pühade ajal ikka ära. Lisaks on keeksi puhul suureks boonuseks see, et see säilib mitu päeva ning maitsenüansid muutuvad selle aja jooksul veelgi täiuslikumaks.

Meil on pakkuda Kreeka pähklite ja ingveriga keeksi retsept, mille järgi valmistatud küpsetis sobib ideaalselt talviseks nädalavahetuseks, aga ka jõululaua magusaampsuks. Sametist mahlasust annab koostisesse kuuluv jogurt, mille pehmus ja maitse sobib hästi kokku Kreeka pähklitega.

Vaja läheb

250 g pehmet soolavõid

200 g rafineerimata peeneteralist suhkrut

4 muna

200 g mahedat isekerkivat jahu

1 tl jahvatatud ingverit

50 g jahvatatud muskaatpähklit

25 g ingverihoidist (kurnatud, siirup säilitatud, ingver hakitud peeneks, terved tükid kaunistamiseks)

50 g Kreeka pähkleid (hakitud)

100 g naturaalset elusate bakteritega jogurtit

Valmistamine

Eelkuumuta ahi (200 kraadini, pöördrõhuga 180 kraadini, gaasiahi nr 6 peal).

Vahusta suures kausis või ja suhkur, kuni segu on kerge ja kohev. Lisa ükshaaval munad, vahepeal segades, koos teelusikatäie jahuga, et need kokku ei läheks.

Sega metallist lusikaga ülejäänud jahu, jahvatatud ingver ja muskaatpähkel võikreemi sisse. Lisa juurde hakitud ingver ja 30 g jämedalt hakitud Kreeka pähkleid. Kõige lõpuks sega sisse jogurt.

Vala tainas vooderdatud vormi ning silu. Puista peale ülejäänud hakitud pähklid. Küpseta 45 minutit või kuni keeks on puudutamisel vetruv. Jäta keeks vormi jahtuma.

Vala ingveripurgist pärit siirup keeksile glasuuriks ning raputa peale ingveritükid.

Õhukindlas nõus säilib keeks külmkapis kolm-neli päeva.

Kreeka pähklite ja ingveriga keeksi retsept on pärit käsitööpagar Dee Rettali kokaraamatust „Küpsetamise rõõm“. Sellest raamatust leiab mitmeid huvitavaid keeksiretsepte, näiteks šokolaadi ja tšillisuhkruga oliiviõlikeeks või kleepuv porterikeeks hapupiimaga. Samas leidub seal saiakeste, kookide ja küpsiste valmistamisjuhiseid. Eriliseks muudab aga selle kokaraamatu järgi küpsetamise asjaolu, et retseptide autor on kõiki oma küpsetisi luues kasutanud traditsiooniliste vanaaegsete meetodite ja tänapäevase lähenemise kombinatsioone. Valmistamine võtab ehk kauem aega, aga tulemus on kindlasti seda väärt.

„Küpsetamise rõõm“ on Vesta Raamatulaadal saadaval jõuluhinnaga.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid