Neli inspireerivat kokaraamatut jõuluvana kingikotti

Merilin Piirsalu
17.11.2021
Kokaraamatud on hea kingitus nii kirglikule kokkajale kui ka algajale perenaisele | Foto: Canva

Kokaraamatud sobivad kingituseks nii kirglikule kokkajale, kes otsib uut inspiratsiooni, kui ka algajale perenaisele, kes vajab pisut nõu ja juhendamist. Selleks et kingituse tegija jaoks elu pisut lihtsamaks teha, valisime välja neli kokaraamatut, mis kingikotti passivad.

„Küpsetamise rõõm“

Kui tubli perenaine tahab ette võtta korraliku küpsetamise, siis on suureks abiks uhiuus kokaraamat „Küpsetamise rõõm“, mille autoriks on käsitööpagar Dee Rettali. Ta on küpsetanud ja lihvinud oma retsepte aastakümneid - ikka selleks, et tuua unustatud käsitööoskuste abiga esile parim maitse. Dee Londoni pagariäris valmivad saiad ja koogid erinevad nagu öö ja päev tänapäeva masstoodangu küpsetistest, mis on täis lisatud suhkrut ja kunstlikke toidulisandeid. Raamatu autor on välja töötanud kaks ainulaadset tehnikat: esiteks kasutab ta taina tegemiseks kääritatud võid või käivitajat ja teiseks kääritab ta enne küpsetamist ka tainast ennast. Mõlemad põnevad ja lihtsad lähenemisviisid toovad küpsetistesse ainulaadse maitsesügavuse, mida toetavad ka teised aeglaselt kulgevad käsitöömeetodid, nagu puuviljade leotamine ja ürditõmmiste valmistamine. See on küpsetamise tipptase, mille juured ulatuvad Dee lapsepõlvekülla Iirimaal, kus hooajaline ja jäätmeteta küpsetamine oligi eluviis. Raamatu 90 retsepti äratavad selle taas ellu - nüüd juba täielikult tänapäevasel viisil.

„Suveköögid. Retsepte ja mälestusi igast Ukraina nurgast“

See pole päris tavaline kokaraamat, aga seda paeluvam, sest iga maitsva roaga kaasneb oma lugu. Raamatu autor Olia Hercules on elanud aastaid Londonis, aga tema juured on Ukrainas. „Kasvasin üles väikeses linnas Kahhovkas. Peale tavalise köögi oli meil ühetoaline tellistest ehitis, mida kutsusime suveköögiks. See asus aias, lähemal kohale, kus kasvatasime puu- ja köögivilju, ning kuulus loomuliku osana meie ellu,“ meenutab ta. „Alles nüüd sain aru, millise erilise, ainulaadse ja maagilise nähtusega on tegemist. Äkitselt tundsin vajadust selle tava kohta rohkem teada saada,“ lisab Olia. Suveköökide lugu osutus tema sõnul huvitavamaks kui ta iial oskas arvata. Selles raamatus avanebki uks nii tekstis kui rikkalikes fotodes Ukraina, sealsete suveköökide ja kohalike roogade maailma. Muuseas on võimalik teada saada, kuidas maitseb borš pardi ja suitsutatud pirnidega või mis on saško bogracz’i hautis. Raamat sobib kahtluseta nendele, kes hindavad nostalgiat, tahavad toitude valmistamisega pisut vaeva näha või soovivad lihtsalt Ukraina köögitraditsioonide kohta rohkem teada saada.

„Kirgliku kokkaja parimad kodused toidud“

Süüa tuleb teha nii argi- kui ka pidupäevadel ning mida tervislikumad ja mitmekülgsemad on retseptid, seda õnnelikumad on perenaised. Marika Vingissare koostatud „Kirgliku kokkaja parimad kodused toidud“ pakub maitsvaid retsepte kiirete tööpäevade hommikuks, lõunaks ja õhtuks ning pidulikeks puhkudeks. Valikus leidub suppe, salateid, pirukaid, kala- ja liharoogasid ning magustoite. Kasutatud on eestlase toidulaual tuttavaid toiduaineid, aga ikka mõne vahva nüansiga või põnevas koosluses. Näiteks kapsasalatile pakutakse lisandiks avokaadokastet ja ahjuhautises pannakse kokku peet ja oder. Raamatu üldine sõnum on, et tervislik toit ei pea olema igav ja maitsetu, vaid mitmekesine ja nauditav ning kõige tervislikum on alati valmistada oma söök ise.

„Toorjuustu- ja šokolaadikoogid“

Põhjuse koogi küpsetamiseks leiab alati, olgu selleks sünnipäev, jõulupühad või lihtsalt üks tore päev. Rootsi toiduajakirjaniku ja kokaraamatute autori Lena Söderströmi imekaunis raamat „Toorjuustu- ja šokolaadikoogid“ vallutab iga koogisõbra südame. Kaante vahel kohtuvad šokolaad ja toorjuust, sest kui šokolaadikook võib olla mõnusalt šokolaadine, pehme ja siidine, siis toorjuustukook on kreemjas ja mureda põhjaga.

Iga kokaraamatu pool võlu peitub isuäratavates piltides. Kui siinsed koogid näevad fotodel välja tõelised meistriteosed, siis nende valmistamine on ometi lihtne. Tore on ka see, et raamatus leidub kookide retsepte, mida küpsetama ei pea, äiteks küpsetamata smuuti-toorjuustukook. Retseptide järgi võib ka valmistada ümmargusi vormikooke, näiteks külmutatud toorjuustukook Baileysi ja valge šokolaadiga, või väiksemaid koogikesi, näiteks pehmeid šokolaadikoogi trühvleid. Mmmmm.... mida iganes kokkaja valib, viib see sööjatel keele alla. Ainuke probleem on see, et kui kõik retseptid on nii ahvatlevad, siis millisest koogist alustada?

Kõik need kokaraamatud on Vesta raamatulaadal saadaval soodushinnaga!

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid