Õhuline omlett brokoliga Ukraina moodi

Merilin Piirsalu
28.02.2022
Õhuline omlett brokoliga Ukraina moodi
Õhuline omlett brokoliga Ukraina moodi | Foto: Canva

Täna valutatakse kogu maailmas südant Ukrainas toimuva pärast. Inimesed ja organisatsioonid pakuvad Ukrainale abi ning avaldavad oma toetust mitmel muul moel. Miks mitte siis võtta ette ning valmistada mõni ukrainapärane toit.

Suure valiku Ukraina retsepte leiab raamatust „Suveköögid. Retsepte ja mälestusi igast Ukraina nurgast.“ Selle autor Olia Hercules on pärit väikesest Kahhovka linnast Lõuna-Ukrainas. Nüüd juba aastaid Londonis elanuna on just sünnimaa köök see, mille traditsioone ja mitmekesisust ta oma loomingus jätkuvalt tutvustab. Raamatu keskne koht on Ukraina suveköök, kus soojal suveajal süüa tehti ja koos perega einestati. Ühtlasi valmistati seal ka kõik puu- ja köögiviljahoidised.

100 suurepärase retsepti, imeliste toidu- ja olustiklufotode ning meeleolukate isiklike meenutuste kaudu loob Olia kauni pildi sellest, kuidas tema kodumaa köök Karpaatidest Musta mere rannikuni varieerub samamoodi nagu maastikud, kliima ja aiatoodang. Mahuka teose suurim väärtus on see, et retseptidele lisaks jagab autor mälestusi lapsepõlvest ning tutvustab Ukraina toidukultuuri. Ta toob sisse Ukraina keerulise ajaloo, räägib südamlikult oma pere traditsioonidest ning meenutab unustamatuid lapsepõlvemaitseid.

See on rõõmutoov ja kõhtutäitev külaskäik nii Ukraina toidu kui ka riigi ajalukku. Retseptide hulgast leiab hoidised, supid ja puljongid, pelmeenid, klimbid, leib ja makaronitoidud, kala, liha, köögiviljad, maiustused ja hommikusöögid. Näiteks õhuline omlett brokoliga.

Selle retsepti sissejuhatuseks ütleb Olia, et ukrainlased armastavad piimatooteid, ülistades smetanat, teatud tüüpi haput kreemi, mida valmistatakse igal pool Kesk- ja Ida-Euroopas. Kvaliteetne hapendatud kreem või crème fraîche võib toiduga imesid teha, seda rikastades ja lisades hapukat värskust.

Olia ema valmistab sellise puhvis omleti – nagu tal on tavaks öelda – smetanaga. Olia aga kasutab tavaliselt paksu rasvast jogurtit. See omlett on väga kerge ja tänuväärne toit. Brokoli võib asendada ükskõik millise köögiviljaga: jämedalt hakitud tomatite või lillkapsaga, spinati, hakitud kevadiste roheliste lehtede, roheliste herneste või rohelise sibulaga. Nautige omletti tugeva hommikusöögina leiva või röstsaiaga ning kerge lõuna- või õhtusöögina koos mõne salatiga.

Vaja läheb (kahele hommikusöögiks või ühele lõuna- või õhtusöögiks)

100 g brokolit

1 sl rapsi- või muud taimeõli

15 g võid

3 muna

100 ml jogurtit või täispiima

meresoola ja musta pipart

Eraldage brokoli õisikud ja eemaldage varreosa kõvad lehed. Hakkige varre magus sisu õisikusuurusteks viiludeks.

Kuumutage õli ja või 18 cm läbimõõduga mittenakkuval praepannil (ideaalis kaanega pannil). Hädapärast ajab ka taldrik kaant asendades asja ära. Lisage brokoli koos vartega, kui soovite, ning pruunistage keskmisel kuumusel.

Vahepeal lööge lahti munad koos jogurti või piimaga ning maitsestage soola ja pipraga. Kui teil on aega, tehke seda elektrilise vispliga, nii muutub munasegu eriti volüümikaks.

Kui brokoli on omandanud ilusa värvi, punapõskse – nagu Ukrainas öeldakse –, keerake kuumust juurde ja valage munasegu ettevaatlikult pannile. Katke pann kohe ja kuumutage 1–2 minutit, siis alandage temperatuur miinimumini ja kuumutage veel paar minutit. Kui tõstate kaane, kohtute toretseva olevusega, mis ongi meie puhvis omlett. Sellel peaks olema kerge, õhuline tekstuur ja kui kasutasite jogurtit, ka meeldivalt hapukas noot.

Laske hea maitsta!

Kes soovib Ukraina heaks oma panuse anda, sel tasub ringi vaadata veebilehel ukrainaheaks.ee. Hoiame kokku!

Artikli märksõnad: