Retseptivihikud
Kõige sagedamini oleme kimpus argipäevadel, kui on vaja perele hommikul ja õhtul laud katta. Meie valikus on palju praktilisi retseptivihikuid, kust leiab lihtsaid ja tervislikke toite igaks päevaks ning mis aitavad menüüd mitmekesisena hoida. Iga vihiku kaante vahel on 50 retsepti. „Hommikusöök annab hoogu“ pakub putrude müslide, omlettide, võileivakatete, pannkookide ja salatite retsepte. „Toidud juustust ja juustuga“ on lausa kohustuslik igale juustusõbrale. Siit leiab nii suppe, ahjuroogi ja omlette, millele just juust annab erilise nüansi. „Toitvad teraviljatoidud“ võiks püsivalt inspiratsiooniallikaks olla, sest teraviljatooted on organismile olulised ja vajalikud, sisaldades palju kasulikke aineid: vitamiine, rasvu, valke, mineraal- ja kiudaineid. Lisaks on valikus teisigi retseptivihikuid.
Ahvatlevad koogid
„Kodukirja parimad koogid“ peidab endas lihtsaid ja keerulisemaid, klassikalisi ja uudsemaid, küpsetamist nõudvaid ja ahjuta valmivaid hõrgutisi. Retseptide järgi saad küpsetada mis tahes hooajal. Kookide aastaringi alustavad rabarberikoogid, jätkavad marjakoogid, edasi juba õuna- ja ploomikoogid, kohupiima-, toorjuustu- ja šokolaadikoogid ning veel palju põnevat.
„Magus luksus“ on raamat, kus romantika kohtub küpsetuskunstiga: imeliselt kaunistatud koogid, maagilised illustratsioonid ja fantastiliselt kaunid fotod moodustavad ahvatleva koosluse. Olgu siis armsatele inimestele või iseendale, siit raamatust leiad koogid, koogikesed, tordid ja muud küpsetised. On nii lihtsaid retsepte, koogilugusid kui ka killukesi naljakatest juhtumitest.
Pirukad. Soolased, magusad, toitvad & rohelised
Lihtsa inspireeriva õpetuse ja põhiretseptide abil õnnestub köögis kõik. Pirukategu on ka hea võimalus, kuidas päästa toidujääke ja luua krõbedal tainapõhjal uusi põnevaid roogasid! Pirukas sobib igaühele, oled sa siis kõigesööja, taimetoitlane või soovid pakkuda gluteeni- või laktoosivaba toitu. Siin on kattega ja katteta pirukaid, vabakujulisi pirukaid, klassikalisi vormipirukaid ning magusat ja soolast väikestes portsjonivormides. Kõik ammused lemmikud on esindatud, nagu näiteks kukeseentega Västerbotteni pirukas, lõhepirukas ja purupirukas, kuid leiab ka uusi ja taimseid, tervislike hooajasaadustega. Lisaks pakub Lena Söderström oma parimaid maitsvate lisandite, salatite ja leivakatete retsepte.
Ukraina köök
Kokaraamat on sageli üks parimaid viise, et avastada mõnda riiki kodust väljumata. Suurepäraseks tõestuseks on Olia Herculese „Suveköögid. Retsepte ja mälestusi igast Ukraina nurgast“, mis juhatab teed Ukraina kööki.
Olia elab nüüd küll Londonis, aga sündinud on ta Ukrainas ja seal möödus ka tema lapsepõlv. Olia meenutab oma juttudes aega, mil paljudes Ukraina majapidamistes olid veel alles suveköögid – väikesed ehitised peamaja kõrval, kus inimesed valmistasid maitsvaid roogi ning säilitasid suviseid puu- ja köögivilju talvekuudeks. Just suveköögist sai soojal ajal kodu süda.
Kuigi raamatu pealkiri räägib suveköökidest, ei puuduta see ainult suvist kokkamist, vaid sealt leiab sobivaid retsepte igaks hooajaks. Kokku on neid koguni 100.
Küpsetamise rõõm
Kui tubli perenaine tahab ette võtta korraliku küpsetamise, siis on suureks abiks külluslik kokaraamat „Küpsetamise rõõm“. Raamatu autor Dee Rettali on välja töötanud kaks ainulaadset tehnikat: esiteks kasutab ta taina tegemiseks kääritatud võid või käivitajat ja teiseks kääritab ta enne küpsetamist ka tainast ennast. Mõlemad põnevad ja lihtsad lähenemisviisid toovad küpsetistesse ainulaadse maitsesügavuse, mida toetavad ka teised aeglaselt kulgevad käsitöömeetodid, nagu puuviljade leotamine ja ürditõmmiste valmistamine. See on küpsetamise tipptase, mille juured ulatuvad Dee lapsepõlvekülla Iirimaal, kus hooajaline ja jäätmeteta küpsetamine oligi eluviis. Raamatu 90 retsepti äratavad selle taas ellu – nüüd juba täielikult tänapäevasel viisil.
Kasulikud teadmised
„Toit. Mida ja kuidas süüa?“ on aga raamat, mis kulub ära igale kodukokale, kes tahab menüüd tasakaalus ja tervislikuna hoida. Raamatu autor on arst, toitumisteadlane ja Tartu Ülikooli emeriitdotsent Mai Maser. Raamatust leiab ülevaate teaduspõhistest toiduvalikutest ja erinevate toitude kombineerimise vajadusest igal söögikorral, eriti aga päeva ja nädala jooksul. Ainult selliselt on võimalik toiduga saada kõiki eluks vajalikke valke-rasvu-süsivesikuid ja mikrotoitaineid, kuna need on taimsetes ja loomsetes toiduainetes olemas, aga eri kogustes ja vahekordades. Oluline ongi teada põhimõtteid ja osata teha sobivaid valikuid nii, et ei peaks igat grammi täpselt arvestama.
Kokaraamatute ja retseptivihikute parimad pakkumised leiad siit.