Olia elab nüüdseks Londonis, aga sündinud on ta Ukrainas ja seal möödus ka tema lapsepõlv. Olia meenutab oma juttudes aega, mil paljudes Ukraina majapidamistes olid veel alles suveköögid – väikesed ehitised peamaja kõrval, kus inimesed valmistasid maitsvaid roogi ja säilitasid suviseid puu- ja köögivilju talvekuudeks. Just suveköögist sai soojal ajal kodu süda.
Mitmekesine ja rikkalik köök
Kuigi raamatu pealkiri räägib suveköökidest, ei puuduta see ainult suvist kokkamist, vaid sealt leiab sobivaid retsepte igaks hooajaks. Üks suur pluss ongi retseptide mitmekesisus, kokku on neid koguni 100. Need on südamega kirja pandud, üksikasjalike ja lihtsate juhistega ning igaühele leidub midagi – puljongeid, suppe, marineeritud ja kääritatud toite, küpsetisi jne. On lihtsaid retsepte algajatele kodukokkadele ja suuremaid väljakutseid pakkuvate roogade valmistamise juhiseid tõsisematele kokandushuvilistele.
Tegu on küll kokaraamatuga, aga isuäratavate retseptide kõrval on suur roll Olia isiklikul jutustusel oma riigist ja selle traditsioonidest. Ta maalib värvika pildi Ukraina köögist, mis varieerub sama palju kui sealsed rikkalikud maastikud ja kliima ning kohalikes aedades ja põldudel valmivad ahvatlevad viljad. Autor viib meid kirevale kulinaarsele reisile Karpaatidesse, Musta mere äärde, Doonau ja Dnepri kallastele. Ta avab akna kultuuri- ja köögimaailma, millele on mõju avaldanud Poola ja Venemaa, Valgevene, Rumeenia ja Moldova, samuti üle Musta mere kiviviske kaugusel asuv Türgi. See kõik mängib rolli, et Ukraina köök on väga mitmekesine.
Ukraina maitsed
„Suveköögid. Retsepte ja mälestusi igast Ukraina nurgast“ on austusavaldus keerulise ja põneva ajalooga riigile ja elustiilile, mis ei raiska midagi ning austab oma inimesi ja maad kogu selle mitmekesisuses.
See on sobiv lugemisvara kõikidele, kes Ukraina vastu rohkem huvi tunnevad ja selle maa ajalugu ja kultuuri avastada soovivad. Raamatu võiksid kätte võtta ka need, kes tahavad Ukrainast Eestisse jõudnud inimestele läbi tuttavate toitude pakkuda veelgi rohkem tröösti.
Siinkohal tuleb appi ka raamatu autor Olia Hercules, kes jagas oma Facebooki kontol nimekirja toiduainetest, mida Ukraina köögis palju kasutatakse ja mida võiksid kappi varuda need, kes soovivad kas enda toidulauale rohkem Ukraina maitseid või riiki jõudnud sõjapõgenikele kodusemaid roogasid pakkuda.
Muide, loetelus on üsna palju selliseid toiduaineid, mis on ka eestlaste menüüs juba sagedased külalised. Olgu nimekiri siinkohal ära toodud:
ohtralt värsket tilli, hapukoor või rammus jogurt, punapeet, kartul, kapsas, porgandid, sibulad, küüslauk, sibulavarred, rafineerimata päevalilleõli, konserveeritud tomatid, mesi, hapukapsas, hapukurk, kohupiim, tatar, tume rukkileib, eelistatult koriandriseemnete ja köömnetega, pehme nisusai, kvaliteetne või, Emmentali või Gouda juust, basmatiriis, seened, nii värsked kui kuivatatud, hakkliha, kanaliha, toorvorstid, täissuitsuvorst, suitsupeekon, punased oad, nisujahu, munad, täispiim, mooniseemned, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned, külmutatud vareenikud või pelmeenid. Samuti sidrunid, sest ukrainlased armastavad teed juua sidruniviilu, mitte piimaga. Lisaks külmutatud kirsid, õunad, klementiinid, aprikoosimoos või -kompott, vaarikamoos, küpsised, vanillikaste, keefir või rjaženka, kummelitee.
Suveköögid. Retsepte ja mälestusi igast Ukraina nurgast ning teised soodsad kokaraamatud leiad siit.